Vize başvurusunda istenilen belgeler ülkeden ülkeye, seyahat amacına veya başvuranın pasaportunun türüne (diplomatik, hizmet, hususi, umuma mahsus pasaport veya seyahat belgesi) ve hatta zamandan zamana büyük değişiklikler gösterebilmektedir. İlgili temsilcilikten bilgi alınması gerekmektedir.
Schengen vizesi başvuru işlemleri için seyahat tarihinden ne kadar süre önce başlamanız gerektiği, başvurunuzun sorunsuz ve zamanında tamamlanması için önemlidir. Genellikle seyahat tarihinden en az 3-4 hafta önce başvurunuzun yapılması önerilir. Bu süre, başvurunuzun işleme alınması, belgelerin kontrol edilmesi, randevu alınması ve sonuçların bildirilmesi gibi işlemler için yeterli zamanı kapsar. Başvuru sürecinin uzunluğu ve işlemlerin tamamlanma süresi başvurunun yoğunluğuna, başvuru yaptığınız ülkeye ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle seyahat tarihinden en az 3-4 hafta önce başvurunuzu tamamlamanız, beklenmedik gecikmeler veya sorunlarla karşılaşma ihtimalini azaltır.
En çok hangi ülkede kalacaksanız o ülkenin vizesine başvurmanız temel kuraldır. Ancak kolayca vize alabileceğinizi düşündüğünüz ülkenin schengen vizesine de başvurabilirsiniz.
Vize Başvurusunun reddine itiraz öncelikle vizeyi reddeden temsilciliğe yazılı olarak müracaatla yapılmaktadır. Herhangi olumlu bir yanıt alınamaması halinde, itiraz için yargı yoluna başvurmak mümkündür. Ancak vize reddinde yargı yolunun açık olduğu ülkeler sayıca fazla değildir. Ayrıca, genelde uzun zaman alan mahkeme süreci sonunda mahkemenin devlet aleyhine sonuçlanma olasılığı zayıftır.
18 yaşından küçüklerin ebeveynleri ile birlikte şahsen ya da akredite acenteler aracılığıyla ilgili ülkenin dış temsilciliği veya yetkili aracı kuruma yapılır. Ailesi ile seyahat edecek 12 yaşından küçük çocukların genelde vize başvuru merkezine gelmesine gerek bulunmamaktadır.